بررسی جراحی اسلیو معده
امروزه، جراحی های چاقی برای درمان چاقی مفرط و عوارض آن به دلیل نتیجه دهی بسیار خوب و عوارض کم، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در بین این جراحی ها، جراحی اسلیو معده جزو محبوب ترین جراحی های چاقی در سراسر دنیاست. جراحی اسلیو معده نوعی از جراحی چاقی است که در آن کاهش قابل توجه ظرفیت معده و ایجاد یک محدودیت اجباری و فیزیولوژیک در میزان غذای مصرفی فرد صورت می گیرد. در اسلیو معده 80 درصد از بخش قابل ارتجاع معده شامل قسمتی از معده که هورمون گرلین (GHERLIN؛ هورمونی که نقش بسزایی در ایجاد اشتها دارد یا همان هورمون گرسنگی) ترشح می کند از معده جدا شده و قسمت باقی مانده معده با نخ های تیتانیومی مخصوص و به کمک یک دستگاه ویژه جوش می خورد.
بیماران بعد از عمل جراحی اسلیو معده به دلیل کوچک شدن قابل توجه معده و حذف هورمون گرلین به صورت فیزیولوژیک، تمایل بسیار کمی به مصرف خوراکی داشته و حتی در صورت تمایل، توان مصرف بیش از حد خوراکی را ندارند. این محدودیت با تغییراتی نامحسوس تا پایان عمر باقی می ماند و جراحی اسلیو معده در یک سال اول باعث کاهش وزن قابل توجه فرد شده و در ادامه این کاهش وزن را به همین صورت نگه می دارد.
به کدام بیمار چاق خوب است اسلیو را پیشنهاد کنیم؟
کسانی که دچار عارضه چاقی مثل فشار خون یا کبد چرب و یا سایر عوارض هستند و BMI 35 و بالاتر دارند هم میتوانند از این عمل سود ببرند.
بیمارانی که از قسمت پایین بدن چاق هستن و پایین تنه آنها شبیه گلابی است، از این عمل بیشتر سود میبینند.
– معده کوچک میشود و حجم معده به اندازه یک کاسه ماست خوری کوچک میشود، لذا با خوردن چند قاشق غذا سریعا پر شده و احساس سیری به وجود میآید.
عملکرد معده تغییری نمیکند، چون آناتومی سیستم گوارش حفظ میگردد.
– انجام عمل به شیوه لاپاروسکوپی است و عمل دردناک نیست.
– روش جراحی آن ساده است و اکثر جراحان میتوانند آن را انجام دهند.
– زمان عمل جراحی کوتاه و معمولا بیش از یک ساعت نمیباشند.
– مدت اقامت بیماران در بیمارستان معمولا یک یا دو شب است.
– جسم خارجی در معده مانند روش باندینگ وجود ندارد، لذا احتمال حساسیت به مواد خارجی وجود ندارد.
– در این روش چون بی اشتهایی ایجاد خواهد کرد، لاغر شدن عذاب آور نیست.
– اگر به هر دلیلی در آینده نیاز به آندوسکوپی و بررسی قسمتهای پایین معده و روده لازم شود میتوان آندوسکوپی را انحام دهیم و مسیر آن باز خواهد بود.
خطرات و عوارض جراحی اسلیو معده:
جراحی اسلیو معده یک روش جراحی بسیار ساده همراه با عوارض کم است. بیشترین عوارض معمولاً در چند روز اول بعد از عمل جراحی رخ میدهد. با این وجود قبل از تن دادن به این عمل جراحی باید به درک درستی از خطرات و عوارض احتمالی آن در طول و بعد از جراحی رسید. خطر مرگ پس از عمل جراحی اسلیو معده کم است. نگرانکنندهترین عارضه عمل جراحی اسلیو معده نشت از محل بخیه است که میتواند در طول یا بعد از عمل جراحی رخ دهد. در طول عمل جراحی معمولاً شناسایی و قبل از به پایان رسیدن عمل اصلاح میگردد. ولی عارضهی نشت معمولاً در طول ماه اول بعد از عمل جراحی رخ میدهد که میتواند به علت خوردن غذاهای نامناسب باعث آسیب بافت معده و عدم ترمیم مناسب آن شود. نشت منجر به عفونت عمده و ورود مایعات محتویات معده به فضای درون شکم خواهد شد. علایم آن به صورت افزایش ضربان قلب، تب، درد قفسه سینه و درد شکم بروز میکند.
ریفلاکس معده و مری ممکن است در ده درصد موارد رخ دهد و نشانههای آن ممکن است تنها چند ماه بعد از عمل ادامه یابد و معمولاً کمتر ادامهدار خواهد شد. مصرف داروهای تجویزی در چند ماه ابتدایی پس از عمل میتواند اثربخش باشد.
مدت بهبودی چقدر خواهد بود؟
مدت بستری در بیمارستان بین یک تا دوشب خواهد بود به شرطی که عارضه ای رخ نداده باشد.
بعد از یک هفته معمولا میتوان کارهای روزمره را انجام داد و به محیط کار برگشت.
بهبود کامل معمولا کمتر از 2 هفته اتفاق می افتد.
بعد از اسلیو باز هم باید رژیم بگیرم؟
خیر، بعد از انجام عمل جراحی اسلیو، بدن شما به صورت خودکار میل بیش از اندازه نسبت به خوردن خوراکی های مختلف نخواهد داشت و فقط کافی است این رژیم غذایی خود را تا سال های پس از عمل حفظ کنید. اگرچه بعد از جراحی اسلیو، کیفیت و نوع غذاهای مصرفی شما باید توسط تیم پزشکی با توجه به توانایی محدودتان در مصرف خوراکی ها به دقت تنظیم شود و در صورتی که این تناسب و تنوع توصیه شده رعایت نشود و فرد شروع به مصرف غذاهای قندی کندی ا رو به ریزه خواری بیاورد، احتمال کاهش وزن با سرعت کم یا افزایش تدریجی وزن و ایجاد ضعف در بلندمدت بالا می رود.
منبع: جراحی اسلیو معده